Madelén Jansson, 25, sa upp sig från jobbet som brödbilschaufför i Stockholm och kör nu en 90-tons malmtransportbil i Tornedalen. "Det här är så mycket roligare".

Madelén transporterar malm åt Cliffton Mining och det är Proffice Mining som ansvarat för rekryteringen.

"Proffice har skött det jättebra och lyckats få till en härlig blandning på oss som är chaufförer; vi är unga, gamla, tjejer och killar", konstaterar Madelén som redan avancerat i jobbet och blivit arbetsledare på deltid.

Hon kommer fortfarande att köra malm, men bara till 25 procent av tjänsten. Resten av arbetstiden ska hon vara arbetsledare och ta hand om och handleda nya chaufförer.

"Vi ska bli Sveriges bästa chaufförer", säger hon.

Hon jämför med hur det var tidigare, när hon körde brödbil i Stockholm, och konstaterar att det är som natt och dag.

"Företaget (Cliffton Mining) vill lyfta fram oss och man utmanar sig själv hela tiden, det är ett utvecklande jobb i stället för att springa runt och kånka på brödlimpor."

Madelén berättar att hon för flera år sedan sökte chaufförsjobb i gruvregionen men att hon sedan inte hörde någonting på ett och ett halvt år. Hon kontaktade då företaget själv och med Proffice Minings hjälp dröjde det sedan inte länge förrän hon började som chaufför på Cliffton Mining.

I november 2012 var hon på plats och bara en månad senare kom familjen, sambon Henric Danielsson, 32, och parets i dag fyraårige son William.

Sambon Henric har också fått jobb inom gruvindustrin och familjen, som tidigare bodde i Stockholmsförorten Vällingby, hyr ett hus i Peräjävaara vid Torneälven.

"Vi trivs så bra, man får planera lite mer än i Stockholm om man till exempel ska handla eller så. Men det är ingen stress och det vi inte hinner med i dag kan vi göra i morgon", säger Madelén.

Både hon och sambon älskar naturen och ska nu börja jaga.

"Vi tar jägarexamen i sommar, det ska bli så kul. Dessutom tycker Henric om att fiska", säger Madelén, förtjust över det nya livet uppe i norr.