Aktuellt Idag börjar Eivind Bøe som ny VD för Proffice i Norge. – Jag är glad i människor. Det tror jag är en stor fördel när man jobbar i en People's Business som Proffice, säger Eivind Bøe, ny VD för Proffice Norge.

Efter en lång karriär i det norska näringslivet och en rad chefspositioner inom IT och logistik samt bygg och anläggningsbranschen, ser han nu fram emot att vara med och utveckla en för honom ny bransch. Även om han har haft kontakt med Proffice tidigare, då som kund.

– Mitt nya jobb som VD för Proffice Norge känns viktigt. Vi är en kanal in i arbetslivet för alla som behöver jobb och som har stor kompetens, men som inte får chansen visa det. Proffice är ju experter på att matcha rätt person med rätt jobb, i rätt tid, vilket skapar stora möjligheter, säger Eivind Bøe.

Eivind Bøe är född och uppvuxen i Bergen, där han fortfarande har sin bas. Arbetsdagarna är ibland långa; han har en lägenhet i Oslo också så han slipper pendla varje dag. Den som jobbar mycket måste ha avkoppling och det får han då han utövar sina fridsintressen; att vara ute i naturen, vandra och bestiga berg.

Det första steget ut i arbetslivet var via Militæret og Sjøkrigsskolen, där Eivind Bøe började som 19-åring och utbildade sig till militär.

– Där lärde jag mig att det är viktigt med ett strukturkapital. Svenska bolag är ofta bra på det, vilket jag sätter stort värde på.

Efter tio år tjänsten som operativ officer kände han att det var dags att byta den militära karriären mot en civil. Snart tog han itu med olika chefsbefattningar i Norge, bland annat som VD för Ramirent, VD för Altima, chef för Siemens Security Systems, koncernchef för Dekk1-kedjan och senast VD for OneCo Technologies. Han arbetade också som interim konsult i näringslivet.

– Mina år som yrkesverksam har gett mig erfarenhet av att leda företag i med- och motgång. Något som har slagit mig är hur viktig förmågan till förändring är. Om man kan förändras, upptäcker man att både med- och motgångar kan bjuda på möjligheter. För närvarande är konjunkturen på nedgång i Norge och vi kommer inte längre att kunna räkna med stora oljeintäkter. Det innebär att företag och anställda måste förändras och anpassa sig i takt med denna nya verklighet. Då finns Proffice, både för alla som önskar sig en karriärförändring och för alla företag som önskar sig lite större flexibilitet och mångfald i arbetsstyrkan, säger Eivind Bøe.

Norge är ett lite mindre land än vad vi tycker om att tro, säger Eivind med ett leende. Det gör att vi har varit helt beroende av både inhemsk och utländsk arbetskraft. Jag tycker att det är otroligt positivt att så många utländska arbetstagare vill arbeta i Norge. Det skapar både dynamik och mångfald.

– Mångfald är viktigt för att arbetslivet ska fungera så bra som möjligt. Den erfarenheten har jag från mina tidigare jobb, oavsett bransch, avslutar han.

Det här är Eivind Bøe

Aktuell: Ny VD för Proffice Norge

Bor: I Bergen och Oslo

Familj: En son, 17 år och dotter 13 år, en hund och häst. Min dotters ponny, förtydligar han.

Utbildning och karriär: Civilekonom från Norges Handelshøyskole och operativ officer på Sjøkrigsskolen, VD for OneCo Technologies, VD för Ramirent, Chef for Siemens Security Systems Norge, koncernchef för Dekk1-kedjan.

Fritidsintressen: Att uppleva naturen. Paddla kajak, åka skidor på längden och utför och att bestiga fjäll och berg; senast var det Kilimanjaro. Elbrus i Kaukasus är målet denna sommar. Vandra är en annan passion. "Jag och min dotter deltog i en 4 dagars vandring i Sahara, det var fantastiskt".

Eivinds bästa karriärtips

  1. Ta ansvar for den egna karriären. Jag tror att det är viktigt att bestämma sig för vart man vill och vad man vill jobba med. Även om ansvaret är ditt behöver det inte betyda att du inte kan be andra om hjälp. Ett första steg kan t.ex. vara att ta kontakt med ett Proffice-kontor och fråga dem om vilka möjligheter som finns för dig.
  2. Utför ditt jobb på ett bra sätt. Låter kanske som en självklarhet men om du kan göra ett bra jobb kommer du att få otroligt mycket positivt från både kunder, kolleger och chefer. Det kommer att motivera dig och föra dig framåt i karriären.
  3. Sätt inte upp några begränsningar för dig själv. Vi människor är ofta snabba med att komma med ursäkter för att påbörja något som inledningsvis kan verka lite tungt. Sportutrustningstillverkaren Nike har ett bra uttryck som jag gillar mycket: Just do it!